Logistik 5.0: Magt til folket

Det er indlysende: Logistikmarkedet fortsætter med at udvikle sig. Men virksomhederne skal i stigende grad gøre en indsats for at følge med. For også denne udvikling accelererer. Det var først i 2020, at vi stiftede bekendtskab med logistik 4.0, en del af den fjerde industrielle revolution. Markedet har taget fart, og vi går ind i en ny æra. Logistik 5.0. Men hvad betyder denne nye æra? Og hvordan kan du følge med i den accelererede udvikling på markedet?

“Logistik er ikke noget nyt. Oprindelsen til logistik kommer fra militæret. Romerne organiserede allerede forsyninger til deres hære. Udtrykket “logistik” kommer fra Napoleon. Der var “Maréchal de Logis” (marskal), manden der søgte tilflugt for sine tropper. Siden 1960’erne er transportens betydning kun steget både nationalt og internationalt.
I dag handler logistik om at forudsige fremtiden, og forbedringer og innovationer implementeres konstant.”

Logistik 4.0: Innovation, forbindelse og fremtiden

Tidligere skrev vi et blogindlæg om logistik 4.0 kombineret med industri 4.0. På det tidspunkt vidste vi kun halvdelen af, hvad vi kunne forvente. Logistics 4.0 var en forbundet industri med forskellige digitale teknologier. Tænk på “Business Intelligence”, “Internet of Things” og “Big Data”.
Industrien led under corona-pandemien. Fra mangel på materialer og råvarer til mangel på personale. Men det var netop disse begrænsninger, der tvang industrien til at bruge sine ressourcer mere økonomisk. Leder efter alternativer. At kunne mere med færre mennesker. Teknologi og brug af data viste sig at være spot on. Logistics 4.0 var et faktum.
I mellemtiden er den digitale transformation af Logistics 4.0 allerede ved at være slut. Coronapandemien bidrog til en række implementeringsinitiativer for Industri 4.0. Industrien kæmpede for at overvinde forsyningskædens begrænsninger: Gøre mere med færre mennesker og forbedre automatiseringen.

Logistics 5.0 overtager stafetten, hvor 4.0 stopper, og fortsætter digitaliseringen. Sammen med viden og bæredygtighed.

Logistik 5.0: Menneskelig faktor, robusthed og holdbarhed

Logistik 4.0 suppleres af de tre karakteristika ved Logistik 5.0: Den menneskelige faktor, modstandskraft og bæredygtighed. 5.0 bringer 4.0 sammen, alle digitale økosystemer er kombineret med menneskelig kraft. Prioriteten er at integrere miljøet med teknologiske innovationer.
Samarbejdet mellem robotter og menneskelige arbejdere på lager er et eksempel på dette: Hvor robotisering var centralt i 4.0, er samarbejde med en menneskelig faktor centralt i 5.0. Medarbejdere er en langsigtet investering, og deres trivsel og uddannelse spiller en vigtig rolle. Vi går et skridt videre: Teknologien er tilpasset medarbejdernes behov og krav. I 4.0 tog de skridtet mod teknologi, og nu tager vi det et skridt videre.
Men kunstig intelligens og big data er heller ikke glemt. Du samler en masse uvurderlige data på dit lager. Lær, hvordan du bruger og analyserer disse data og find flaskehalsene i din egen forsyningskæde. Find muligheder for forbedringer baseret på dine egne data.

“Logistikken ændrer sig. Ingen ved, hvordan disse ændringer vil se ud, men du skal sørge for, at du kan deltage på rejsen. Ellers bliver du ret hurtigt sat på sidelinjen.” – Tom Lems, projektleder IT i Hudig & Veder

Sig ja til holdbare forandringer i et langvarigt samarbejde, hvor vi kan regne med hinanden